BRA ATT VETA

Nedan har ni en checklista på saker som kan vara bra att veta inför er safariresa. Det är erfarenheter vi har samlat på oss under alla åren vi själva har rest runt i världen. 

Adapter

Adapter behövs.

Bagage

Det är viktigt att ni kontrollerar med oss hur mycket bagage ni får ha med er på flyget. Övervikt kan bli dyrt! Incheckat bagage är oftast 20 - 23 kg plus handbagage ca 8-10 kg, beroende på flygbolag. På vissa safariflyg är den tillåtna incheckade bagagevikten endast 15kg och då ska man också packa i mjuka väskor.

Djurböcker

Köp med en bok över de olika djuren, gärna där det även står det engelska namnet. Det finns ett fleratal böcker som är skrivan på svenska.

Dricks

Man lämnar dricks till guider när man är på safari. Normalt brukar vara 10-15 USD per person och dag. Det ger man till honom sista dagen på safarin.

Ficklampa

Ficklampa är bra att ha med sig eftersom det inte är alla lodger eller hotell som har el 24 tim om dygnet.

Hygien och mat

Alla våra hotell och lodger håller hög standard vad gäller hygien. Du kommer bli positivt överraskad över både kvalitén och variationen på maten som serveras på din safari och den kan ätas utan problem. Maten är tillagad för att passa Europeiska smaker, men med ett visst inslag av curry och lokala kryddor.

Kamera och fotografering

När det gäller djur och natur finns det otroligt många intressanta bilder att ta och samma sak gäller kanske för människor, men då måste man först fråga om lov och därefter använda sitt omdöme. Undvik problem genom att låta bli att fotografera poliser, militär personal och militära anläggningar.

De bästa bilderna får du tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen. Mitt på dagen är ljustet väldigt starkt vilket påverkar fotograferingen.

Safarier är dammiga. Täck kameran när du inte använder den. Damm lägger sig annars snabbt på linsen och kan också tränga in i kameran och förstöra den.

Glöm inte att ta med laddare och reservbatterier till kameran.

Kartor

Du behöver inga egna kartor men på plats i Tanzania finns det kartor att köpa om du är intresserad, både över städer och parker.

Klädsel

Det är vissa saker man bör tänka på vad gäller klädseln på safarin. Man behöver egentligen inga speciella safarikläder även om det kanske kan kännas rätt att ha naturfärgade kläder i beige, khakie eller grönt. Man ska dock aldrig ha militärkläder då polisen i vissa fall ser det som en militär uniform. Man kan även ha sköna jeans eller vanliga byxor.

Det går bra att använda shorts och T-shirt, men ha med långbyxor och långärmat ifall ni kommer till ett område med tsetsetflugor som gillar att bitas. Ljusa färger rekommenderas inte då det dammar en hel del.

Klimatet i Arusha är ofta varmt på dagen men lite kyligt på kvällen. Man bör ha med sig långbyxor, strumpor och en varm tröja. Det kan vara mycket kyligt under tidiga morgnar när man gör safari i Afrika så en bra tröja, vindjacka eller liknande bör man ha med sig. På Zanzibar är klimatet subtropiskt och där är det varma kvällar.

Det gäller att även skydda sig mot solen då man under långa stunder öppnar takluckan i jeepen och står under stekande sol! Vi rekommenderar en tunn skjorta som går ned en bit på armarna samt en hatt som skyddar huvud och nacke.

Tjocka vandringskängor är inte är nödvändigt då man aldrig lämnar jeepen under safarin.

De flesta ni möter som är på safari har långa shorts och t-shirt eller skjorta och keps/hatt, solglasögon och rejäla skor på fötterna. Man behöver normalt inte vara uppklädd till middagarna men vi rekommenderar hela och rena kläder.

Mobiltelefon

De större mobiloperatörerna i Sverige har ofta avtal med Tanzania men de flesta nationalparkerna ligger utanför täckningsområden vilket innebär att det kan vara svårt att ha täckning när man är på safari.

Packning på plats

När vi skräddarsyr er resa och ni reser 2 personer i en egen jeep så kan man oftast ha med sig hårda väskor i sin safarijeep. Ingår ni däremot i ett större resesällskap kan det vara nödvändigt och bra att packa i mjuka väskor. Om ni är inbokade på safariflyg från någon av nationalparkerna kan det också vara nödvändigt att ha mjuka väskor. Vi meddelar er detta vid bekräftelse.

Pass

Giltighetstiden på ert pass måste gälla minst sex månader efter att ni kommit hem från er resa. Passet ska också ha minst 2 ostämplade sidor.

Reseapotek

Vi rekommendrar er att ta med er ett litet reseapotek. Det kan t ex bestå av värktabletter, immodium eller liknande, solskydd, malariatabletter, plåster och kompresser. Solen är väldigt stark i Tanzania så glöm ej att ta med solskydd. På de flesta lodger finns sjukvårdsutbildad personal. Myggsprej eller myggstift är bra att ta med sig, speciellt om ni reser ut till kusten men även för parkerna.

Reseförsäkring

Det är mycket viktigt att ni har en giltig reseförsäkring. Idag har många en reseförsäkring i sin hemförsäkring eller om man betalar sin resa med någon form av kreditkort. Kontrollera detta noga! Behöver ni teckna till en reseförsäkring så samarbetar vi med Solid Reseförsäkringar.

Skriva dagbok

Man glömmer snabbt detaljer. Ta med block och penna och skriv ner några rader innan du lägger dig. Det har du nytta av när du kommer hem och ska återberätta alla dina upplevelser!

Vaccinationer

Förutom grundskydd krävs ofta också vaccination mot gulsot och malariatabletter. För resa till Tanzania krävs också vaccination mot Gula Febern om man kommer från andra länder i Afrika och har lämnat transit på flygplatsen eller om man kommer från drabbade länder i Sydamerika. Ta alltid kontakt med din vaccinationscentral för att höra vad som gäller just nu. Information finns på länken nedan.

Vaccinationsguiden

Valuta

Vi rekommenderar att ni växlar till US Dollar för att sedan växla till Tanzanian Schilling (TZS) på plats. Man kan också ta ut i automater men det finns inte på så många ställen. Kort som VISA och Mastercard går oftast att betala med på de hotell och lodger vi använder.

Vatten

Vatten dricks alltid på flaska, på safari eller i städer.

Visum

Svenska meborgare som reser som turister måste ha visum för att åka till Tanzania. Det löser man vid ankomsten. Priset är idag ca USD50 per person. Visum kan också sökas på Tanzanias ambassad i Stockholm och tar normalt tre arbetsdagar att få. För mer info se nedan.

Tanzanias Ambassad i Stockholm