SAFARI I SYDAFRIKA

Det finns en mängd olika safarialternativ i Sydafrika. Man kan antingen köra runt på egen hand i någon av nationalparkerna, eller så bor man på en privat safarilodge där oftast boende, alla måltider och safari eller sk "Game drives" ingår.

Sydafrika har en av världens bästa safaris med Kruger National Park, (Krugerparken), i sin spets. I sin öppna jeep färdas man med guide och runt om i parkerna för att få se alla möjliga djur. Oftast åker man på safari tidigt på morgon och/eller på kvällen då djuren är som mest aktiva. Ska man resa på safari i Sydafrika så har man många val att välja på. Krugerparken är den största parken och som hyser flest djur men det finns många andra bra nationalparker, både privata och statliga. 

En vanlig dag på safari

När man checkar in på ett safarilodge brukar man börja med att få en sen lunch el "High tea" som brukar bestå av små canapéer, minipizza, kakor m.m. På eftermiddagen åker man ut på sin första safari. Oftast är det för varmt mitt på dagen och djuren är mer aktiva i skymningen. Eftermiddagssafarin brukar ta ca 3 timmar och denna görs i fyrhjulsdriven jeep med kunnig guide (ranger) och ibland också en "tracker" som hjälper guiden att spåra och hitta djuren. Lite beroende på reservatet man är i, följer guiderna de olika stigarna och vägarna som finns. I de statliga parkerna måste man hålla sig till de större vägarna men i de privata reservaten kan guiderna ofta köra lite "off road" för att komma närmare djuren.

Halvvägs igenom safarin brukar man även stanna till så att gästerna kan sträcka på benen medans man njuter av en "Sun downer", en liten drink i solnedgången. Man är tillbaka på lodgen i lagom tid för middagen och sedan brukar man gå och lägga sig i hyfsad tid eftersom man nästa morgon kommer bli väckt tidigt.

På morgonen brukar man bli väckt redan strax efter kl 05.00 för att åka ut på en tidig morgonsafari. Det är på morgonen man har bäst chans att få syn på nattdjuren som lejon, leopard, hyenor m.m så frukost väntar man med till efter safarin. Morgonsafarin brukar också ta ca 3 timmar och väl tillbaka på lodgen brukar frukosten smaka väldigt gott! Bor man bara en natt på lodge så checkar man ut efter frukosten och bor man flera nätter har man lite ledig tid mitt på dagen så man kan läsa en bra bok, ta ett dopp i poolen, eller kanske boka in sig på massage om lodgen erbjuder spabehandlingar. På eftermiddagen äter man återigen "High tea" och sedan upprepas proceduren från dagen innan med safari och middag.

När på året ska man åka på safari?

Generellt sett så är bästa tiden för safari i Sydafrika under vintermånaderna, dvs under den svenska sommaren (april-okt). Detta är den torra perioden i de flesta områden så många av djuren söker sig ofta till vattenhål plus att det är kortare gräs, mindre tätt buskage och det är helt enkelt lite lättare att få syn på djuren. Men självklart kan man åka på safari året runt och det är mycket grönare på sommaren, dvs under Sveriges vinter. Ska man köra runt i Krugerparken under jul och nyårs-perioden ska man se till att boka långt i förväg eftersom Sydafrikanerna själva har sitt sommarlov under denna tid.

En paus under safarin
En paus under safarin