SAFARI

Att åka på safariresa är en upplevelse som du bär med dig resten av ditt liv. Det är ett unikt sätt att uppleva exotiska djur i sin rätta miljö samtidigt som du får uppleva ett nytt, främmande land och dess natur på plats. Hur safarin ser ut beror på i vilket land du gör den. I Tanzania och Kenya åker man ofta runt och bor på olika safarilodger eller safaritält. I Sydafrika stannar du oftast på en och samma lodge, och utgår därifrån. 

Det vanligaste är att safariresorna i Tanzania och Kenya är 5 - 7 dagar långa. De brukar gå till tre eller fyra olika nationalparker så man får möjlighet att se så många djur som möjligt och får se olika slags natur. Resorna inkluderar i stort sett allt som behövs, allt från boende, mat och transport till guide, chaufför och entréavgifter. Vissa resor leds av engelskspråkiga lokala guider medan andra resor har med en svensk eller skandinavisk reseledare. Under en safariresa kan du få se lejon, elefanter, geparder, noshörningar, leoparder, giraffer, buffel, antiloper, apor samt en mängd andra djur. Alla nationalparkerna har också ett mycket rikt växt- och fågelliv. Det lever en mängd olika stammar i Afrika och Massajstammen är den mest kända av dem. Under en safariresa är det troligt att du kommer att se och träffa massajer som lever av boskapsskötsel och kanske till och med får uppleva ett besök i deras by.

I Sydafrika bor du kanske 2-4 nätter på en och samma lodge. Du utgår därifrån och gör safarituren med din "Ranger", som är din safariguide. Givetvis kan man åka och besöka några olika parker, det beror lite på vilken del av Sydafrika du tänker besöka. 

Privat Safariresa

På en privat safariresa i Tanzania och Kenya reser du i ett privat sällskap, t ex tillsammans med familjen eller en grupp vänner. Ert sällskap utgör hela gruppen och reser oberoende av andra grupper och resenärer. Ni färdas och djurskådar i ett eget safarifordon tillsammans med en guidechaufför, som kör fordonet och guidar på engelska. 

I Sydafrika kan det bli andra gäster som också färdas i ert safarifordon. Guidningen är även här på engelska.

Safariparkerna

Afrikas djurliv finns för det mesta i olika parker, dels nationalparker och dels viltreservat. Några av de bästa parkerna i Afrika är Serengeti National Park i Tanzania, Masai Mara National Reserve i Kenya och Krugerparken i Sydafrika. Parkernas storlek varierar från bara ett par kvadratkilometer till drygt 50 000 km2. Inne i parkerna och även mellan parkerna reser man i safarifordon och det finns såväl öppna som täckta fordon, beroende på var du befinner dig. Det finns också safaris som arrangeras till fots. Undvik april och maj i Kenya och Tanzania, då årets mest nederbördsrika regnperiod infaller. Regn kan väntas också i november i Kenya och Tanzania, men i måttligare mängder. Vissa parker är fritt från Malaria, men oftast behöver du äta malariaprofylax.

Boende och mat

Under en safariresa bor man vanligast i lodger och tältcamper. Det finns allt från små tältcamper till stora hotellkomplexlodger som har över hundra rum med pool, barer, restauranger mm. Standarden varierar därför mycket från enkel till lyxig. Skillnaden mellan en lodge och en tältcamp är att i en lodge bor man i ett rum eller i en bungalow och i en tältcamp bor man i stora tält. På lodgen eller i campen har du din bas under din vistelse. Därifrån utgår du på din bilsafari eller safari till fots. Safariturerna kan vara under några timmar eller flera dagar och sedan återkommer du till lodgen eller campen igen. I Kenya och Tanzania bor du oftast på flera olika lodger och besöker olika parker. I Sydafrika bor du för det mesta på en lodge. Oftast ingår helpension under din vistelse.

Safari i Tanzania
Safari i Tanzania