SAFARISÄSONGER

Du kan åka på safari till Tanzania året runt, frånsett ett par månader på våren som kan vara regniga. Djurmängderna i parkerna varierar säsongsvis, men djurlivet är så rikt att du får se mycket djur oavsett när på året du åker.Variationerna i djurmängder under året infaller inte samtidigt i alla parker. Därför finns det inte någon generell "bästa tid på året" som gäller överallt.

Lågsäsongsperioden, då förutsättningarna för safari, bestigning och andra aktiviteter är lite sämre än annars, är under regnperioden som normalt infaller under april-maj.

Sammanfattning av safarisäsongerna

Bra safari: Året om, förutom april-maj då det kan regna väldigt mycket. En del regn kan också komma i november.

Varmaste tiden: Oktober till mars.

Regnperioder: April-maj, "de långa regnen". November, "de korta regnen".

Bästa djurtiden: Detta varierar från park till park. Serengeti brukar vara december-mars. I Tarangire är det normalt september-oktober. Ngorongoro är bra året om.

Flest besökare: Februari, Juli-oktober Jul och nyår.

Turistsäsonger

Åk helst under en torrperiod. December-mars och juni-oktober är normala torrperioder, då förutsättningarna för att åka på safari är som allra bäst. Torrperioderna följer dock inte jämt almanackan. Vissa år kan de börja eller sluta tidigare eller senare än normalt. Vissa år kommer regnen inte alls, och vissa år regnar det mer än normalt.

Vi föreslår att du undviker regnperioderna, framförallt den stora regnperioden på våren, då det kan vara svårt att ta sig fram ute i bushen på grund av lera, översvämningar och skadade vägar. Djurskådningen är heller inte bra om fönster och takluckor på safarifordonet måste hållas stängda för att hålla regnet ute.

April och maj är de nederbördsrikaste månaderna (den här perioden kallas "de långa regnen"). Vissa dagar kan vara soliga och fina, eftersom det inte regnar oupphörligt i två månader, men du kan vänta dig regn när som helst under perioden. Den andra regnperioden, kallas "de korta regnen", i november, ibland med fortsättning in i december, är inte lika nederbördsrik. Mycket av regnet faller under kvällar och nätter, och vissa dagar kan vara helt molnfria.

Temperaturer i Tanzania

Temperaturerna i safariområdena i Tanzania är högst under det svenska vinterhalvåret och brukar ligga mellan 25-35°. Under sommarhalvåret är det cirka 5° svalare. I inlandet, där safariområdena ligger, är luften torr. Längs kusten är den betydligt fuktigare, och temperaturen ligger på 25-30°.

Höjd över havet

De flesta parkerna ligger i inlandet och många av dem ligger på lite höjd, från 800 till 1 800 m.ö.h. Det innebär inte att de ligger i bergen, utan att stora delar av det östafrikanska inlandet ligger på en inlandsplatå. På grund av höjden blir nätterna ofta svala och behagliga även under riktigt varma perioder. Samtidigt blir mornarna svala, så du bör packa ned en vindtät jacka eller varm tröja att ha på dig under djurskådningsturer tidigt på morgonen.

Vissa parker ligger faktiskt i bergsområden, t ex Ngorongorokratern. Här kan du komma att bo högre än 2 000 m.ö.h, vilket kan innebära kyliga nätter. Några av lodgerna har uppvärmningssystem, vilket annars är mycket ovanligt i Östafrika. Från 3 000 möh och uppåt förekommer nattfrost. På dessa höjder finns det inga inga lodger eller tältcamper. Övernattningar på sådan höjd blir enbart aktuellt under bergsbestigningar.

Priser och säsonger

Safariresor kostar minst under lågsäsongen från april till mitten av juni. De kostar mest under jul och nyår. Flest besökare kommer under februari, juli-oktober och under jul och nyår. I juni kan det vara få besökare, bra prisnivå och bra djurskådning. Det bästa resmålet så års är ofta Serengeti, där migrationen brukar uppehålla sig i Västra korridoren.

Djursäsonger

Vädret och de årstidsknutna klimatväxlingarna påverkar djur och natur, och gör det olika i olika områden. Det innebär att olika djurområden i Tanzania och Kenya är som bäst vid olika tid på året och att inget enskilt resmål alltid är det bästa.

Mängden djur i en och samma park kan därför variera från en tid på året till en annan, i de flesta fall beroende på tillgången på mat och vatten, som i grova drag är årstidsbunden och därför kan förutsägas.

Vatten och vegetation

Under torrperioder samlas djurlivet ofta i områden där det finns permanent tillgång till vatten, liksom i områden där lokala regn har fått färskt gräs att växa. Det kan kräva att de vandrar långa sträckor. Under regnperioder finns ytvatten lite överallt och det är gott om färskt gräs. Djuren sprids över större områden. Blommor, fjärilar och andra insekter ses i större omfattning än under torrperioder och ger mat åt däggdjur, fåglar och reptiler.

Under regnperioderna och början av torrperioderna är vegetationen frodig och tät, vilket gör djuren svåra att upptäcka. En bit in på torrperioderna har gräset torkat och många träd och buskar fällt sina löv för att hushålla med vattnet. Det innebär en glesare vegetation där djuren är lättare att se.