SAFARI OCH GORILLA TREKKING I UGANDA 

Resan framflyttad, datum kommer senare.

Efter jag för första gången som 20-åring gav mig ut på min första "riktiga" resa, har jag alltid fascinerats av resandet. Mitt första besök i Afrika var 1993, precis innan det första demokratiska valet efter apartheids fall i Sydafrika. Jag blev förälskad i kontinenten och mötena med alla intressanta människor. Sedan jag besökte Rwanda för första gången 1998 har jag återvänt till Östafrika många gånger. Mest Uganda av naturliga skäl eftersom min fru kommer därifrån. Nu har jag lett safariresor till Uganda och Rwanda i snart tio år och ser fram emot ytterliga resor till det fantastiska Östafrika. Till vardags arbetar jag på Biskops Arnö folkhögskola/Nordens fotoskola som lärare i bl.a film och fotografi.

/Per Lindh


Program Safari och Gorilla Trekking (Resan framflyttad till 2021, datum kommer senare)

23/6 Resdag och ankomst till Entebbe

Vid ankomst till flygplatsen på kvällen välkomnas du av vår svenske färdledare Per Lindh och en guide/chaufför från vår samarbetspartner på plats. Vi tar oss sedan till hotellet i Entebbe.

Övernattning på Airport View Guest House.

Frukost

https://airportviewhotel.co.ug


24/6 Kampala - Kibale

Lake Nkuruba Nature Reserve

Efter frukosten åker vi från Entebbe till Lake Nkuruba Nature Reserve. Här kommer vi att bo enkelt mitt i djungeln precis bredvid en kratersjö. Räkna med att bli välkomnad av Svartvit Colubusapa och Sidenapa.

Middag och övernattning vid Lake Nkuruba Nature Reserve och community camp.

Helpension

www.nkuruba.com


25/6: Kibale National Park

Kibale National Park - Chimpanzee Trekking

På morgonen kommer vi att gå på schimpansspårning i djungeln. När vi spårar schimpanser finns det stor chans att även se andra primater som röd colubusapa, svartvit colubusapa, babian, svartkindad vitnäsa m fl. Det finns även möjlighet att få se fåglar, fjärilar och många små insekter. Guiderna förklarar skogens fauna och flora. Senare på eftermiddagen kan vi gå en guidad promenad genom Bigodi-träsket. Denna våtmark förvaltas av organisationen Kibale landsbygds- och miljöorganisation som bildades med målet att uppnå social och ekonomisk utveckling för lokala samhällen. Detta träsk är ett hem för cirka 137 fågelarter.

Middag och övernattning vid Lake Nkuruba Nature Reserve och community camp.

Helpension

www.nkuruba.com


26/6 Kibale National Park - Queen Elizabeth National Park

Kibale - Queen Elizabeth National Park

Efter frukosten besöker vi först regionhuvudstaden Fort Portal och fortsätter sedan till Queen Elizabeth National Park. Vi anländer sent på eftermiddagen men hinner ev med en game drive.

Middag och övernattning på Bush lodge.

Helpension

https://naturelodgesuganda.com/the-bush-lodge/


27/6: Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park

På morgonen åker till vi in till Kasenyi-området i parken för att leta efter lejon och andra djur som vattenbock, oribi och uganda Kob som har sitt parningsområde i detta område. Senare återvänder vi till Lodgen för frukost.

Queen Elizabeth är Ugandas mest populära park och anses som en av de mest natursköna parkerna. Den sträcker sig från foten av Rwenzoribergen i norr, längs kusten på Lake Edward till den avlägsna Ishasha-floden i söder mot gränsen till Kongo. Den innehåller en mängd olika livsmiljöer som sträcker sig från savann och våtmarker till bush och låglandskog. Detta ger parken en mångfald av fågelarter, över 550 och 95 däggdjursarter.

På eftermiddagen gör vi en båttur längs Kazingakanalen. Här finns flodhästar, bufflar, en enorm mängd fåglar och har vi tur får vi även se elefanter.

Middag och övernattning på Bush Lodge.

Helpension

https://naturelodgesuganda.com/the-bush-lodge/


28/6 Ishasha sektor - södra delen av Queen Elizabeth

Queen Elizabeth nationalpark

Vi kommer att köra till den södra delen av Queen Elizabeth nationalpark för att förhoppningsvis se trädklättrande lejon. Dessa finns endast på ett fåtal platser.

Senare på kvällen gör vi ännu en safari alternativt kopplar av vid poolen på lodgen.

Övernattning på Savannah hotell.

Helpension.

https://savannahresorthotel.com


29/6: Queen Elizabeth/Ishasha - Bwindi Impenetrable NP

Bwindi Impenetrable National Park

Efter frukosten lämnar vi Queen Elizabeth och åker till Bwindi Impenetrable National Park. Perken är mest känd för sina bergsgorillor, bergsregnskog och spektakulära fåglar.

Du kan välja på att koppla av på eftermiddagen eller ta en naturpromenad (till en extra kostnad på ca USD 20/person) som leder dig till Munyaga vattenfall och en chans att se primater som gråkindad mangab, blå markatta och andra arter.

Övernattning på Gorilla Valley Lodge.

Helpension.

https://naturelodgesuganda.com/gorilla-valley-lodge/


30/6 Gorillaspårning i Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park

Vi går upp tidigt på morgonen för att göra oss redo för gorilla-spårning. Guiden tar oss till huvudkontoret för information innan vi tar oss in i skogens inre. Glöm inte att ta med vattenflaskor, regnkläder och kamerautrustning. Detta är kanske en av de mest spännande naturupplevelserna man kan vara med om. Det finns nu ca 1030 gorillor kvar i världen. Glädjande nog har antalet ökat under senare år. Spårningen kan ta mellan 1 och 6 timmar men det är väl värt ansträngningen.

Det finns alltid parkguider med oss som förklarar floran, faunan och gorillornas liv. Regnskogen erbjuder ett dramatiskt landskap, kraftigt skogsklädda och tätt bevuxna bergslandskap som korsas av många djurstigar. Här finns förutom bergsgorillan, den sällsynta gyllen markattan, bufflar, elefanter, svartansiktad dykarantilop, buskbock, leopard, vildsvin och mycket annat.

Övernattning på Gorilla Valley Lodge.

Helpension.

https://naturelodgesuganda.com/gorilla-valley-lodge/


1/7 Bwindi - Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi

Efter frukost åker vi från Bwindi till Bunyonyisjön. Vi passerar Kabale och njuter av det vackra landskapet och det terrasserade jordbruket. På eftermiddagen kan du koppla av i ditt rum, ta ett dopp i sjön, eller gå en byvandring och besöka några hem i området.

Middag och övernattning på Bunyonyi Over land resort.

Helpension.

www.bunyonyioverland.com


2/7 Bunyonyi - Lake Mburo

Lake Mburo

Efter frukosten fortsätter vi till Lake Mburo National Park dit vi anländer på eftermiddagen. Vi kan välja att åka på en kvällssafari eller båttur på Mburo-sjön. Sjön Mburo är en förlängning av de nordvästra Tanzaniska slätterna och östra Rwanda med stora besättningar av zebra, giraff, impala, eland och andra savanndäggdjur. För fågelskådare är detta en av de bästa platserna att hitta afrikansk simrall, papyrusgulsångare, papyrusbusktörnskata, busktörnskata, brunbröstad vipa och många andra.

Övernattning på Eagle's Nest Lodge.

Helpension.

https://naturelodgesuganda.com/eagles-nest/


3/7 Lake Mburo - Kampala

Kampala

Kaffe eller té tidigt på morgonen och sedan naturvandring vid Mburo-sjön. Åter till lodgen för full frukost innan vi åker till Kampala.

Övernattning på Namirembe guest house.

Helpension

www.namirembe-guesthouse.com


4/7 Kampala-Entebbe

Efter frukosten kan vi välja att åka till Mabamba-träsket för att söka efter Träskonäbb (Shoebill Stork) eller att åka till Kampala för en stadstur.

Träskonäbb är en mycket unik afrikansk fågel, den enda i sitt släkte och sin familj.

På eftermiddagen kan vi koppla av på stranden i Entebbe och Airport View guest house medan vi väntar på att flyga hem senare på kvällen.

https://airportviewhotel.co.ug


5/7 Sverige

Ankomst Sverige.


Övrig info

Besöken hos gorillorna och schimpanserna får inte genomföras om man är förkyld, är sjuk och/eller har feber. Detta på grund av att gorillor inte har något immunförsvar mot dessa sjukdomar. Det är ingen garanti att man får se schimpanser eller gorillor. Det är vilda djur som rör sig fritt över stora ytor. Dock är det ytterst ovanligt att man inte lyckas spåra djuren. Man brukar säga att det är över 90% chans att få se dem.

Ovan boende kan bytas ut mot likvärdiga alternativ.

Pris

Pris/person, del i dubbelrum: SEK 59.900:-

Tillägg enkelrum: SEK 3.100:-

Detta ingår i resans pris:

 • Flyg t/r Stockholm - Entebbe.
 • Handbagage.
 • Incheckat bagage.
 • Boende del i dubbelrum alternativt enkelrum.
 • Alla måltider enligt resplanen.
 • All marktransport i 4x4-fordon.
 • Entréavgifter till nationalparkerna.
 • Engelsktalande chaufför/guide under hela resan
 • Vatten under all safari.
 • Båtkryssning i Queen Elizabeth
 • Hämtning och lämning på flygplatsen i Entebbe.
 • Alla aktiviteter som anges i resplanen.
 • Gorillatillstånd (obligatoriska förbetalda tillstånd).
 • Schimpanstillstånd (obligatoriska förbetalda tillstånd).
 • Besök och promenader
 • Alla statliga skatter och avgifter.
 • Färdledare Per Lindh som har gjort ett 10 - tal resor till Uganda.

Ingår ej i resans pris:

 • Avbeställningsskydd, se till att ni har egen.
 • Reseförsäkring, se till att ni har egen.
 • Visum USD 50.
 • Dricks till guider.

För anmälan, maila info@winslowafrica.se alternativt ring 013-352230. Efter anmälan skickas en bekräftelse tillsammans med en anmälningsfaktura. Slutbetalning görs 35 dagar innan avresa. I övrigt hänvisar vi till SRFs resevillkor som finns på vår hemsida www.winslowafrica.se.

Programmet finns även som en utskriftsvänlig pdf fil.